Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelenonline.be
banner image

Fotovoltaïsche zonnepanelen: werking & prijzen

Tegenwoordig heb je de keuze uit verschillende types fotovoltaïsche zonnepanelen. Maar hoe werken deze panelen? Welke soorten zijn er precies en wat kosten deze? En waarmee moet je rekening houden bij de installatie? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Soorten fotovoltaïsche zonnepanelen
Hoe fotovoltaïsche zonnepanelen plaatsen?
Prijzen voor fotovoltaïsche zonnepanelen
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes op maat

 

 

Waarom kiezen voor fotovoltaïsche zonnepanelen?

Fotovoltaïsche zonnepanelen zetten zonlicht om in energie. Tegenwoordig is zo’n installatie onmisbaar om je energiekosten binnen de perken te houden. Maar dat is uiteraard niet het enige voordeel. Ook om de volgende redenen is het een uitstekend idee om zulke panelen te leggen:

 • Ze maken je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.
 • Je bent minder afhankelijk van energieleveranciers.
 • Je energiekosten dalen aanzienlijk.
 • De panelen hebben een snelle terugverdientijd van ongeveer 5 à 8 jaar.
 • Gemiddeld gaan de zonnepanelen 25 à 40 jaar mee.
 • De panelen zijn laag in onderhoudskosten.
 • Je krijgt een hogere prijs als je je huis verkoopt (hogere EPC-score).

BELANGRIJK: zonnepanelen waren nooit goedkoper dan nu. Heb je er nog geen liggen op je dak? Dan is nu het moment om ze te laten plaatsen. Wil je in contact komen met erkende installateurs actief in je buurt? Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan!

 

Soorten fotovoltaïsche zonnepanelen

Er zijn in grote lijnen drie soorten fotovoltaïsche zonnepanelen. Ze hebben allemaal andere eigenschappen en soms is de één geschikter voor jouw huis dan de ander. Het gaat om deze types:

 • Monokristallijne panelen: deze populaire soort heeft een uniforme kristalstructuur en wordt vooral aangeraden als je een zuidgericht dak hebt. De panelen hebben een hoog rendement en een lange levensduur. Ze zijn dan ook duidelijk het meest geplaatste type zonnepanelen op de markt.
 • Glas-glas zonnepanelen: bij deze soort bestaan beide zijden van de panelen uit glas, in plaats van dat 1 zijde uit kunststof bestaat. Dit zorgt ervoor dat de panelen een langere levensduur hebben. Na 30 jaar heb je nog een vermogen van 87%. Deze fotovoltaïsche zonnepanelen zijn geschikt als je een zeer lange levensduur wil en je ook voldoende budget hebt. De kostprijs ligt hoger dan die van gewone monokristallijne panelen.
 • Amorfe zonnepanelen: hierbij breng je een dunne laag fotovoltaïsch materiaal aan op een substraat zoals glas of kunststof. De panelen zijn licht en flexibel, waardoor ze goed aan te brengen zijn op een oneffen dak. Ze hebben een lager rendement, maar ook lagere productiekosten en presteren bovendien beter bij zwak licht. De panelen zijn geschikt als je een heel groot dak hebt of als je dak weinig gewicht kan dragen.

Wil je weten welke soort fotovoltaïsche zonnepanelen het meest geschikt is in jouw situatie? Een erkende installateur geeft je graag advies. Kom gratis in contact met vakspecialisten!

 

Hoe laat ik fotovoltaïsche zonnepanelen plaatsen?

Het installeren van je fotovoltaïsche zonnepanelen kost wat tijd en voorbereiding. Een vakspecialist gaat als volgt te werk:

 

 • Afspraak: de specialist komt bij je langs. Zo kan hij het beste ontdekken hoe jouw huis eruit ziet en welke mogelijkheden er zijn. Daarnaast kijkt hij naar de gezinssamenstelling en jullie wensen. Vervolgens bespreekt hij samen met jou de mogelijkheden waaruit jij kan kiezen, uiteraard met de passende kosten erbij.
 • Oriëntatie: om ervoor te zorgen dat je panelen zoveel mogelijk groene stroom opbrengen, is het noodzakelijk om ze op de meest gunstige kant van jouw dak te plaatsen. Dit is dan de kant waar de meeste zon is en de minste schaduw. Het liefst is dit de zuidelijke kant, maar dit is niet altijd mogelijk in verband met de ligging van je huis.
 • Plaatsing: tijdens de plaatsing zelf komen de beugelcomponenten op de juiste plek, legt hij kabels aan en kan hij de afzonderlijke modules installeren. De plaatsing van fotovoltaïsche zonnepanelen duurt meestal 1 à 2 werkdagen voor een standaard woning.

 

installatie-zonnepanelen

 

Prijzen voor fotovoltaïsche zonnepanelen

De prijzen voor fotovoltaïsche zonnepanelen wisselen sterk. Alles hangt af van de soort die je kiest en hoeveel panelen je laat plaatsen. Een richtprijs voor de complete installatie ligt tussen de € 4.100 en € 14.500 euro (incl. plaatsing en omvormer). Per type fotovoltaïsch zonnepaneel is de prijs wisselend:

Soort panelenKosten
Monokristallijne zonnepanelen€ 200 - 400 per paneel (excl. btw en plaatsing)
Glas-glas zonnepanelen€ 400 - 500 per paneel (excl. btw en plaatsing)
Amorfe zonnepanelen€ 100 - 150 per paneel (excl. btw en plaatsing)

TIP: je betaalt slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten als je huis ouder dan 10 jaar is en je samenwerkt met een vakspecialist. Wil je zeker zijn van de voordeligste optie voor de plaatsing van jouw fotovoltaïsche zonnepanelen? Vergelijk gratis en vrijblijvend meerdere offertes!

 

Enkele veelgestelde vragen over fotovoltaïsche zonnepanelen • Welke dakvorm is het meest geschikt?
  Eigenlijk zijn alle dakvormen geschikt voor zonnepanelen. Zowel op een plat als hellend dak kan je de panelen plaatsen. Wel moet het dak in goede staat zijn en het gewicht van de panelen kunnen dragen.


 • Moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?
  De panelen hebben een vuilafstotende laag. Toch worden ze vies door de weersomstandigheden, industriële vervuiling, … Het is dus aan te raden om je panelen jaarlijks even schoon te maken.  Dit kan je zelf doen of  laten doen door een expert. Zo blijft het rendement van je panelen optimaal.


 • Hoe kan ik de geproduceerde stroom het beste gebruiken?
  Je kan de opbrengst van je zonnepanelen het best gebruiken voor je eigen stroomvoorziening. De resterende stroom die je niet gebruikt, geef je terug aan het elektriciteitsnet. Hiervoor ontvang je vaak een terugleververgoeding.


 • Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?
  De gemiddelde terugverdientijd is 5 tot 8 jaar. Dit is afhankelijk van onder andere de installatiekosten, de elektriciteitsprijzen, de opbrengst en de kwaliteit van je panelen, …


 • Wat is de levensduur van zonnepanelen?
  De gemiddelde levensduur is 25 tot 40 jaar. Aangezien je terugverdientijd veel korter is, geniet je nog minstens 10 tot 15 jaar van gratis stroom.


 • Heb je een vergunning nodig voor zonnepanelen?
  In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig voor je zonnepanelen.  Wel gelden er een aantal uitzonderingen. Twijfel je? Overleg dan met je gemeente of een vakspecialist.

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Zonnepanelen plaatsen? Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs