Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelenonline.be
banner image

Opbrengst van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een interessante investering: je kan er jaarlijks kosten op de energiefactuur mee uitsparen. In dit artikel bespreken we hoe je kan berekenen hoeveel de installatie van zonnepanelen je kan opleveren. Ontdek eveneens hoe je een zo hoog mogelijke opbrengst kan bekomen.

 

zonnepanelen opbrengst Opbrengst zonnepanelen berekenen

Het vermogen van de zonnepanelen is de belangrijkste factor om de opbrengst van je installatie te berekenen. Voor je kan weten of je echt opbrengst zult hebben, moet je nadenken over je energieverbruik. Als je bijvoorbeeld meer verbruikt dan je zonnepanelen aankunnen, dan zal je een deel van het gewone elektriciteitsnet moeten gebruiken.

Het vermogen van zonnepanelen drukken we uit in WP (wattpiek), terwijl de opbrengst (de energie) in kilowattuur (kWh) weergegeven wordt. Deze hoeveelheden verschillen omdat zonnepanelen doorgaans maar 85% van hun capaciteit in energie omzetten.

Een installatie zonnepanelen met een vermogen van 4000 WP zal dus jaarlijks 3400 KwH opleveren (4000 x 0,85). Het energieverbruik van een doorsnee gezin ligt overigens tussen de 3000 à 4000 kWh. Een belangrijke vraag is uiteraard hoeveel geld je hier nu jaarlijks mee kan uitsparen. Uitgaande van een energieprijs van €0,23 bespaar je in dit geval elk jaar zo’n 780 euro (3400 x 0,23).

Als je nu wil berekenen hoe lang het zal duren tot je de panelen hebt afbetaald, dan moet je gewoon de aankoopprijs van je zonnepanelen delen door de besparing die de zonnepanelen leveren op jaarbasis. Houd er wel rekening mee dat de energieprijzen jaarlijks kunnen variëren. Algemeen gesproken bedraagt de terugverdientijd ongeveer 8 à 12 jaar, terwijl de zonnepanelen gemiddeld 25 jaar meegaan.

 

Wil je een volledig beeld krijgen van de precieze opbrengst in jouw specifieke situatie? Een professional kan je hierover adviseren. Via de offertepagina kan je advies en prijzen op maat aanvragen bij erkende installateurs.

✓ Klik hier om gratis en vrijblijvend offertes te ontvangen.

 

opbrengst zonnepanelen

 

Overige factoren die opbrengst zonnepanelen beïnvloeden

Niet alleen het gekozen vermogen en je energieverbruik bepalen hoe rendabel het systeem zal zijn. Er zijn nog enkele andere elementen die de opbrengst negatief of positief kunnen beïnvloeden:

 

1. Hellingsgraad

Zonnepanelen halen het hoogste rendement wanneer ze onder een hellingshoek van 30 à 40 graden geplaatst zijn. De meeste schuine daken hebben een hellingsgraad van circa 35°, wat dus ideaal is voor zonnepanelen.

Wanneer de hellingshoek onder de 30 of boven de 40 graden ligt, zal de energieopbrengst maar liefst 10% lager liggen. Platte daken hebben vrijwel geen hellingshoek. Dit wordt opgelost door de zonnepanelen op een schuin frame te plaatsen.

 

2. Oriëntatie en locatie

De opbrengst van zonnepanelen is het hoogst wanneer ze naar het zuiden toe geplaatst zijn. Indien de panelen naar het zuidwesten of zuidoosten gericht zijn, zal het rendement al 10% lager liggen. Plaats je de panelen naar het westen of oosten, spreken we al van een 20% lagere opbrengst. Je kan dit eventueel compenseren door meer panelen te installeren, maar de terugverdientijd zal dan alleszins langer zijn.

Het spreekt voor zich dat de opbrengst maximaal is wanneer de lichtinval optimaal is. Schaduwen (van bomen, lantaarnpalen, andere woningen,…) kunnen de opbrengst dus verminderen. Houd hier rekening mee bij het bepalen van het aantal zonnepanelen.

 

3. Type zonnepanelen

Tot slot heeft ook het type zonnepaneel een invloed op de opbrengst. Polykristallijn en vooral monokristallijn zonnepanelen kunnen de grooste hoeveelheid energie produceren. Het laatstgenoemde type is wel het duurst in aanschaf.

 

Wil je zonnepanelen laten plaatsen door een vakman? Via de offertepagina kan je gratis en zonder aankoopverplichting prijzen op maat aanvragen bij professionals.
Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

opbrengst zonnepanelen

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Zonnepanelen plaatsen? Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs