Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelenonline.be
banner image

Zonnepanelen onderhoudscontract

Wil je zeker zijn van een optimale opbrengst van je zonnepanelen installatie? Dan is het aangeraden om je zonnepanelen jaarlijks te laten schoonmaken en inspecteren. Daarvoor kan je bij een erkende installateur een zonnepanelen onderhoudscontract afsluiten. Wat zijn de voordelen van zo’n contract en hoeveel kost het precies? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen onderhoudscontract zonnepanelen
Prijs zonnepanelen onderhoudscontract
Zelf onderhouden of onderhoudscontract?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat is een zonnepanelen onderhoudscontract?

Sommige erkende installateurs bieden een onderhoudscontract voor zonnepanelen aan. Gemiddeld 1 keer per jaar komt zo’n expert dan langs om de volgende werkzaamheden uit te voeren:

 • Grondige schoonmaakbeurt van je zonnepanelen
 • Technische controle van je panelen (aansluitingen, eventuele defecte zonnecellen, …)
 • Nazicht van de omvormer (bedrading, monitoring van de opbrengst, …)

Zonnepanelen onderhoudscontract afsluiten? Vraag ernaar bij je installateur als je zonnepanelen laat plaatsen. Heb je al zonnepanelen? Geen probleem, ook dan kan je voorstellen aanvragen voor zo’n contract bij verschillende specialisten. Start hier je aanvraag.

zonnepanelen onderhoudscontract

 

Voordelen onderhoudscontract zonnepanelen

Het is een goed idee om bij je installateur te polsen naar de mogelijkheden voor een onderhoudscontract voor je zonnepanelen. Met zo’n abonnement ben je 100% zeker van:

 • Optimale werking en opbrengst van je zonnepanelen: niet enkel de oriëntatie en hellingshoek van je panelen, de schaduw op je dak, … beïnvloeden de opbrengst van je zonnepanelen. Ook een tijdig onderhoud draagt bij tot een optimaal rendement. Want roetdeeltjes, vogelpoep, fijnstof, … kunnen voor een rendementsverlies van 3% tot wel 20% zorgen.
 • Snelle opsporing van eventuele defecten: een klein defect kan volstaan om een goede werking van je zonnepanelen in het gedrang te brengen. Met een onderhoudscontract voor je zonnepanelen ben je gelukkig zeker dat je installateur kapotte bedrading, defecte zonnecellen, … tijdig opspoort en herstelt.
 • Tijdig nazicht gegarandeerd: een jaarlijkse check-up is geen overbodige luxe voor je zonnepanelen-installatie. Dankzij een onderhoudscontract verlies je die afspraak niet uit het oog.
 • Juiste timing: je laat best je zonnepanelen reinigen en controleren aan het begin van de lente. Tijdens de lente- en zomermaanden is je opbrengst namelijk het grootst. Om het water niet te snel te laten opdrogen, is een schoonmaakbeurt op een bewolkte dag ook ideaal. Een vakman houdt hier allemaal rekening mee.
 • Vast aanspreekpunt bij problemen: heb je nog vragen over je zonnepanelen-installatie? Of zijn er eventuele problemen met de werking van je panelen of je omvormer? Met een onderhoudscontract ben je zeker dat je installateur je onmiddellijk bijstaat met raad en daad.

Voorstellen aanvragen? Je kan gratis voorstellen voor een zonnepanelen onderhoudscontract aanvragen bij verschillende installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Prijs zonnepanelen onderhoudscontract

Een onderhoudscontract voor zonnepanelen komt doorgaans goedkoper uit dan afzonderlijke inspecties en schoonmaakbeurten. Gemiddeld betaal je voor zo’n contract jaarlijks 60 à 150 euro (excl. btw). Is een onderdeel van je installatie aan vervanging toe? Dan komen daar uiteraard nog de kosten voor de vereiste materialen bij.

BELANGRIJK: de prijzen, voorwaarden, inbegrepen werkzaamheden, … van een zonnepanelen onderhoudscontract kunnen verschillen per installateur. Wil je graag verschillende voorstellen gericht vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 installateurs actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

onderhoudscontract zonnepanelen

 

Zelf onderhouden of onderhoudscontract?

Naast een onderhoudscontract voor je zonnepanelen kan je ook zelf je zonnepanelen schoonmaken. We zetten kort beide opties op een rij:

 

1. Zelf zonnepanelen kuisen

Liggen je zonnepanelen op een plat dak? Dan kan je overwegen om ze zelf te reinigen. Hou er wel rekening mee dat er risico’s verbonden zijn aan zelf je zonnepanelen kuisen, zowel voor jezelf als je panelen. Zorg dus voor de nodige valbeveiliging, let op voor moeilijk bereikbare stukken en gebruik zeker geen hogedrukreiniger. Je investeert ook best in schoonmaakmateriaal op maat (telescopische steel met waterdoorvoer, osmosewater, speciaal reinigingsproduct, …).

 

2. Onderhoudscontract bij installateur

Wil je 100% zeker zijn van een veilige en correcte schoonmaakbeurt van je zonnepanelen? Wens je naast die reiniging ook je zonnepanelen jaarlijks (technisch) te laten checken? Dan kies je best voor een zonnepanelen onderhoudscontract bij een erkende installateur. Zo kan je gegarandeerd rekenen op:

 • Advies op maat: is je omvormer aan vervanging toe of niet? Hoe verklaar je een eventuele daling in de opbrengst van je zonnepanelen? Een erkende installateur geeft je gericht advies op maat.
 • Correct en grondig nazicht: een installateur controleert je volledige zonnepanelen-installatie tot in de puntjes. In combinatie met een schoonmaakbeurt kan je op je beide oren slapen: je zonnepanelen werken optimaal en je geniet van een maximale opbrengst.
 • Veilige werkzaamheden: met een onderhoudscontract voor je zonnepanelen moet je zelf je dak niet op. Zelfs op steile daken kan een installateur veilig en correct je zonnepanelen controleren en reinigen.
 • Kwalitatieve materialen: een specialist gebruikt enkel speciale producten en materialen op maat om je zonnepanelen te reinigen. Ook voor een eventuele herstelling werkt hij met hoogwaardige onderdelen.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan geniet je  van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% voor je zonnepanelen onderhoudscontract.

Op zoek naar een installateur actief in je buurt? Je kan gratis voorstellen aanvragen bij verschillende installateurs via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Zonnepanelen plaatsen? Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs