Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelenonline.be
banner image

Installatie zonnepanelen: info & prijzen

Wanneer je investeert in zonnepanelen, is het belangrijk dat deze op een correcte en efficiënte manier geïnstalleerd worden. Anders dreig je niet het maximum uit de installatie te kunnen halen. Kun je de zonnepanelen zelf installeren of laat je dit best aan een professional over? Je ontdekt het in dit artikel, samen met enkele aandachtspunten.

 

installatie zonnepanelen Zonnepanelen zelf installeren?

In principe is het mogelijk om zonnepanelen zelf te installeren, maar dan moet je al de nodige ervaring en kennis hebben. Gemakkelijk is deze klus allerminst. Er zijn bovendien heel wat zaken waar rekening mee moet gehouden worden bij de installatie.

Om te beginnen is het belangrijk dat een zo hoog mogelijk rendement behaald wordt. Daarvoor zijn allerlei berekeningen nodig die je best overlaat aan een vakman. De kleinste fout kan er immers toe leiden dat de panelen minder gaan opbrengen. Zo is je investering niet rendabel.

Die berekeningen hebben onder meer te maken met het aantal zonnepanelen en hun capaciteit. Dit hangt dan weer af van het aantal personen in huis en het jaarlijks energieverbruik.

Daarnaast weet een erkend installateur het gewicht van de zonnepanelen ten opzichte van de dakconstructie goed in te schatten. Bij professionele plaatsing ben je er zeker van dat de panelen stevig op het dak vastgemaakt zullen zijn. Bovendien kun je dan een tijdje genieten van garantie, in tegenstelling tot wanneer je het zelf doet.

 

Wil je in contact komen met leveranciers van zonnepanelen voor de plaatsing van zonnepanelen? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen. Klik hier voor meer informatie.

 

 

Montage: parallel of serieel

Belangrijk om weten is dat de zonnepanelen op twee verschillende manieren gemonteerd kunnen worden: parallel of serieel. Zonnepanelen die serieel geschakeld zijn, zijn als een ketting aan mekaar geschakeld. Ze gaan dan in feite één groot zonnepaneel vormen. Indien er een zwakker presterend zonnepaneel in de schakel zit (bijvoorbeeld omdat het schaduw heeft), betekent dit wel dat het totale rendement negatief beïnvloed wordt.

Bij een parallel geschakelde installatie zonnepanelen, zijn de panelen daarentegen elk apart aan de omvormer gekoppeld. Een paneel dat een zwakker rendement haalt zal het geheel dan maar weinig beïnvloeden.

 

zonnepanelen installeren

 

Hoeveel kost de installatie van zonnepanelen?

De kosten voor het installeren van de zonnepanelen komen neer op ongeveer 15% van het totale kostenplaatje. Voor een gemiddelde installatie voor een gezin van 4 personen (vermogen van +/- 4000 Wp met 18 zonnepanelen) mag je rekenen op een totaalprijs van circa 10 000 EUR. Deze prijs is inclusief BTW, installatie en omvormer. De installatiekosten zullen dan ongeveer 1500 EUR bedragen. Lees hier meer over de prijs van zonnepanelen.

 

Belang van oriëntatie en hellingsgraad

Een aandachtspunt bij het installeren van zonnepanelen is oriëntatie naar de zon. De panelen zullen het hoogste rendement halen wanneer ze naar het zuiden gericht zijn. Een dak dat tussen het zuidoosten en zuidwesten georiënteerd is, is ideaal. Zonnepanelen die meer naar het oosten of westen toe geplaatst zijn, halen doorgaans 10 tot 20 procent minder rendement.

Ook de hellingshoek speelt een rol. Het rendement is maximaal wanneer de panelen onder een hellingshoek van 30 à 40 graden zijn geplaatst. De meeste schuine daken voldoen aan deze voorwaarde. Heb je een plat dak, dan kan de hellingsgraad bereikt worden door middel van een frame waarop de panelen geplaatst worden.

 

Vergelijk offertes van verschillende installateurs

Hou er rekening mee dat prijzen behoorlijk kunnen verschillen tussen installateurs onderling. Daarom doe je er goed aan offertes aan te vragen van meerdere installateurs. Zo kan je gemakkelijk prijzen vergelijken en het interessantste voorstel kiezen.

Let goed op wanneer je offertes vergelijkt. Kijk of vraag zeker na hoe lang de garantieperiode bedraagt. Ook belangrijk om weten is of de prijzen inclusief of exclusief onderhoudsbeurten zijn. Op de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen van verschillende erkende installateurs in de buurt. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

installatie zonnepanelen

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Zonnepanelen plaatsen? Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs