Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelenonline.be
banner image

Rendement zonnepanelen

Beschik je over zonnepanelen of ben je van plan er aan te kopen? Zo ja, wil je weten hoeveel je investering opbrengt? In dit artikel leer je hoe je het rendement van je zonnepanelen kan berekenen en inschatten. Zo zie je direct de meerwaarde van duurzame zonne-energie.

Ga snel naar: rendementterugverdientijd – welke factoren beïnvloeden rendement?

 

Rendement zonnepanelen berekenen

Voor het berekenen van het rendement heb je een aantal vaste parameters nodig. We sommen ze samen met de bijhorende formules voor je op.

 

1. Wil je het rendement van je zonnepanelen kennen?

Dat bereken je op basis van oppervlakte (m²) en het piekvermogen (Wp) van de zonnepanelen. Bijvoorbeeld: stel je hebt zonnepanelen van 2 m² met een piekvermogen van 290 Wp.

Rendement = [Piekvermogen / (Oppervlakte * 1000)] * 100
bv. [290 / (2 * 1000)] * 100 = 14,5 %

 

 

2. Of wil je achterhalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt?

Dat hangt af van jouw jaarlijks energieverbruik (kWh) en het piekvermogen (Wp) van de zonnepanelen. Bijvoorbeeld: stel je verbruikt op jaarbasis 3500 kWh. Gemiddeld heeft een zonnepaneel een piekvermogen van 250 Wp.

Aantal panelen = energieverbruik / Piekvermogen
bv. 3500 / 250 = 14 panelen

 

 

3. Hoeveel dakoppervlakte heb je nodig?

Geen onbelangrijke vraag. De beschikbare oppervlakte beïnvloedt zeker je keuze voor een bepaald type zonnepanelen. Beschik je bijvoorbeeld over weinig dakoppervlakte? Dan kies je best voor minder zonnepanelen met een hoger piekvermogen. Stel je wilt 14 zonnepanelen van 2m². Dan heb je deze oppervlakte nodig:

Oppervlakte = aantal zonnepanelen * oppervlakte zonnepanelen
bv. 14 zonnepanelen * 2 m² = 28 m².

 

 

Stel je vragen

Een erkende installateur kan je op basis van jouw situatie en mogelijkheden correct adviseren over het juiste type zonnepanelen, het meest optimale rendement, de terugverdientijd en veel meer. Ontvang info en offertes op maat

 

zonnepanelen-rendement

 

Terugverdientijd zonnepanelen

Elektriciteit (en warmte) opwekken via zonne-energie loont. Ken je het rendement van je zonnepanelen? Dan ben je ook in staat om de terugverdientijd te berekenen.

Je moet wel eerst het vermogen van je zonnepaneel (WattPiek of WP) kennen. Hou er rekening mee dat zonnepanelen niet continue stroom leveren. In België mag je rekenen dat ze slechts 85 % van hun capaciteit effectief omzetten in energie. Het verwacht vermogen van zonnepanelen of hun opbrengst wordt daarom uitgedrukt in Kilowattuur (kWh). Stel, je hebt een zonnepanelen installatie met een totaal vermogen van 4200 WP, dan bereken je de opbrengst op volgende manier:

Verwacht vermogen / opbrengst zonnepanelen = vermogen zonnepaneel (WP) * 0,85 kWh
bv. 4200 * 0,85 = 3.570 kWh

 

 

Uitgedrukt in euro?

Vertrek je van een gemiddelde energieprijs van 0,23 euro per kWh bespaar je op basis van bovenstaand voorbeeld jaarlijks 821,10 euro (3570 KwH * 0,23). Wil je weten hoe snel je zonnepanelen zichzelf terugbetalen? Deel de aankoopprijs van je zonnepanelen door de jaarlijkse besparing.

Let op, de energieprijzen durven jaarlijks variëren en afwijken van het voorbeeld hierboven. Gemiddeld bedraagt de terugverdientijd van zonnepanelen zo’n 8 tot 12 jaar. Terwijl de panelen zelf een levensduur hebben van ongeveer 25 jaar.

 

Stel je vragen

Meer weten over de terugverdientijd van zonnepanelen? Ook hier kan een erkende installateur je op basis van jouw situatie correct adviseren. Ontvang advies en offertes op maat.

 

hoog rendement zonnepanelen

Wat beïnvloedt rendement zonnepanelen?

Voor het opwekken van zonne-energie heb je zonlicht nodig. Klinkt logisch. Maar ook andere factoren bepalen hoeveel elektriciteit je zonnepanelen opwekken en dus hun rendement en terugverdientijd.

 • Type zonnepanelen

  Monokristallijn of polykristallijn zonnepanelen verzekeren je het hoogste rendement. Al presteert het eerste type per vierkante meter en bij direct zonlicht beter dan het tweede type dat rendeert bij niet direct zonlicht. Een derde type, amorf of dunne film panelen hebben meer oppervlakte nodig voor hetzelfde rendement. Ze scoren wel optimaler bij hoge temperaturen.

 • Oriëntatie zonnepanelen

  De oriëntatie van de zonnepanelen op je dak beïnvloedt sterk het rendement. Zuidelijk georiënteerde zonnepanelen leveren het meeste op. Zuidwestelijk of zuidoostelijk gerichte zonnepanelen brengen ter vergelijking tot 10 % minder op. Een zelfde scenario voor oostelijke of westelijke georiënteerde zonnepanelen die gemiddeld tot 20 % minder opbrengen.

 • Hellingshoek zonnepanelen

  Met een hellingshoek van 30 tot 40 graden behalen je zonnepanelen het meest optimale rendement. Minder of meer levert je doorgaans een lagere opbrengst op, tot wel 10 %. Op platte daken kan je de hellingsgraad laten instellen en zo het rendement bevorderen.

 • Temperatuur

  Een hoge of lage temperatuur beïnvloedt de prestaties. Zo wekken zonnepanelen met 25 °C het meest efficiënt elektriciteit op. Ook de montage op je dak heeft een invloed. Zijn de panelen via rails bevestigd? Dan zijn ze onderhevig aan het verkoelende effect van de wind. Een factor waarmee je als de panelen geïntegreerd zijn in je dak uiteraard niet hoeft rekening te houden.

Ontvang je graag meer informatie en een offerte op maat van erkende installateurs? Stel je vragen via onderstaand offerteformulier.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Zonnepanelen plaatsen? Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs