banner image

Prijs zonnepanelen

De kostprijs van zonnepanelen is door de jaren heen al maar liefst met 30% gedaald. Het blijft natuurlijk een prijzige investering, die weliswaar zeer voordelig is op lange termijn. Maar hoeveel kosten zonnepanelen nu precies? In dit artikel lees je meer over de prijs van zonnepanelen en de factoren die deze prijs bepalen.

 

zonnepanelen prijs Factoren die de kostprijs beïnvloeden

Vaststaande prijzen van zonnepanelen meegeven is moeilijk. Zonnepanelen worden namelijk gemaakt op maat van jouw woning. Voor een gemiddeld huishouden van 4 personen moet je ongeveer rekenen op 18 panelen, wat neerkomt op 9000-9500 euro, incl. BTW en installatie.

Om een correcte prijs van een installatie met zonnepanelen te bepalen is het belangrijk onder meer na te gaan wat de terugverdientijd, het rendement en het type zonnecellen is van de installatie. Hieronder bespreken we deze factoren.

 

Aangezien deze factoren bij elke woning anders ingevuld zijn, doe je er goed aan een indicatie op maat te laten maken via onze offerteservice. Wil je offertes aanvragen bij professionele installateurs? Klik hier voor meer informatie.

 

 

1. Type zonnepaneel

Wat heel wat mensen niet weten, is dat er drie verschillende types zonnepanelen bestaan. Deze verschillen aanzienlijk op vlak van opbouw, rendement en kostprijs.

 

  • Monokristallijn zonnepaneel: 200 à 210 EUR voor 265 Wp (Wattpiek)

Deze zonnepanelen hebben de hoogste kostprijs omdat ze het hoogste rendement halen. Het rendement ligt tot wel 20% hoger dan dat van polykristallijn zonnepanelen.

 

  • Polykristallijn zonnepaneel: 190 à 200 EUR voor 255 Wp

Dit type zonnepaneel is het meest traditionele paneel met een blauwe kleur en een typische aluminium omkadering. Ze hebben een iets lager rendement dan monokristallijn panelen, al waren ze lange tijd een stuk goedkoper. Vandaag de dag is het prijsverschil kleiner geworden.

 

  • Amorf zonnepaneel

Amorf (dunne film) zonnepanelen halen het laagste rendement per vierkante meter. Daarom heb je meer panelen nodig om rendabel te zijn. De prijzen van amorf panelen kunnen erg uiteenlopen, maar ze liggen ongeveer 20% lager dan die van de andere types. Deze zonnepanelen gaan ook minder lang mee. Een voordeel is wel dat ze buigzaam zijn.

Lees hier meer informatie over de verschillende soorten zonnepanelen.

 

prijs zonnepanelen

 

2. Energieverbruik in huis & capaciteit van de zonnepanelen

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt af van je energiebehoefte en het aantal personen in huis. De prijs zal vanzelfsprekend hoger liggen als je veel panelen nodig hebt.

Jaarlijks verbruikt een gezin ongeveer 3500 à 4000 kWh aan elektriciteit. Het vermogen van de zonnepanelen moet dan weliswaar nog iets hoger liggen, aangezien het rendement van de panelen op 85% van het vermogen ligt. Zonnepanelen met een vermogen van 4000 Wp leveren dus jaarlijks ongeveer 3400 kWh op. Wetende dat de energieprijs minstens 0,22 EUR per kWH bedraagt, spaar je dan zo’n 750 euro uit op een jaar tijd. Hoe groter de capaciteit, hoe meer geld je jaarlijks zal besparen.

 

3. Prijs voor montage

Ook de installatiekosten maken een belangrijk deel uit van de totale kostprijs. Ongeveer 15% wordt bepaald door montagekosten. Toch kun je hier moeilijk aan onderuit.

Je denkt beter twee keer na indien je de panelen zelf zou willen plaatsen. Een correcte plaatsing is namelijk cruciaal voor een goed rendement. Bovendien geniet je meestal van garantie wanneer je de panelen door een specialist laat installeren.

 

4. Kwaliteit van de zonnepanelen

Ook het gekozen merk speelt een rol in de prijsbepaling. Er zijn namelijk diverse merken van zonnepanelen actief. De kwaliteit van deze merken kan onderling sterk verschillen.

Zo bestaan er zogenaamde ‘Tier 1’ merken. Deze merken zijn duurder maar ook kwalitatiever dan bijvoorbeeld Tier 2 of Tier 3 merken. Ook Tier 1 merken kunnen nog eens verder opgesplitst worden in Premium Tier 1 merken (SunPower, LG, REC, SolarWorld,…) en Standard Tier 1 merken (Canadian Solar, Jinko Solar, Trina Solar,…). Het is aan te raden om zonnepanelen van een Tier 1 merk aan te schaffen.

 

Kostprijs zonnepanelen

 

Prijs per wattpiek

Bovenstaande zaken maken duidelijk dat het moeilijk is om prijzen van zonnepanelen te vergelijken, aangezien deze afhankelijk zijn van meerdere factoren. Een zonnepaneel dat een lagere prijs per cm² heeft dan een ander, is dus meestal goedkoper om een reden (mindere kwaliteit, leeftijd, techniek,…). Een mogelijke manier om verschillende soorten zonnepanelen te vergelijken, is door te kijken naar de prijs per wattpiek (Wp). Indien je de WP vermenigvuldigt met 0,85 ken je de hoeveelheid kilowattuur per jaar.

 

Op onze offertepagina kan je in contact komen met professionele installateurs. Waar je moet op letten bij het bestellen van zonnepanelen is de garantie. Wij raden je ook aan om verschillende bedrijven te contacteren zodat je een onderzoek naar de prijsverschillen kan doen. Vergeet niet dat je ook moet kijken naar de kwaliteit, leveringsdatum, enzovoort.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Zonnepanelen plaatsen? Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs