Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelenonline.be
banner image

Prijs zonnepanelen

De kostprijs van zonnepanelen is door de jaren heen maar liefst met 30% gedaald. Kortom, een zonnepanelen-installatie was nooit goedkoper dan op dit moment. Maar hoeveel kosten zonnepanelen nu precies? In dit artikel lees je meer over de prijs van zonnepanelen en de factoren die deze prijs bepalen.

Ga snel naar:
Kostenbepalers zonnepanelen
Onderhoud zonnepanelen
Vraag gratis je offertes aan

 

Prijs zonnepanelen installatie volgens aantal panelen

De prijs van zonnepanelen anno 2021 hangt vooral af van het type zonnepaneel en het aantal panelen dat je nodig hebt. Bij een gezin van 4 personen loopt het jaarlijkse energieverbruik op tot gemiddeld 4.000 kWh. Daarvoor zijn al snel 16 à 19 zonnepanelen nodig, afhankelijk van het piekvermogen per paneel. De zonnepanelen prijs komt dan neer op zo’n € 6.800 à 9.500 (excl. btw en incl. omvormer + plaatsing).

TIP: wil je graag meer weten? Ontdek hier meer over de prijs van een zonnepanelen installatie.

prijs zonnepanelen per kwp

 

Welke factoren bepalen de zonnepanelen prijs?

Wil je de prijs van een zonnepanelen installatie inschatten? Dan speelt niet alleen het type zonnepanelen een rol, maar ook het vermogen van je installatie en de omvormer, de plaatsingskosten, … We zetten deze kostenbepalers kort op een rij:

 

1. Type zonnepaneel

Er bestaan verschillende types zonnepanelen. Deze variëren op vlak van opbouw, rendement en kostprijs. Polykristallijne zonnepanelen komen het vaakst voor, maar hun rendement ligt wel 12% à 16% lager dan bij monokristallijne zonnepanelen. Amorfe panelen hebben een fotovoltaïsche film van amorf silicium in plaats van een kristalstructuur, maar daardoor hebben ze het laagste rendement. Het nieuwste type zonnepanelen zijn glas-glas zonnepanelen. Die behouden zelfs na 30 jaar een vermogen van 87%.

 

2. Vermogen

De vereiste capaciteit van je zonnepanelen hangt af van je energieverbruik en het aantal personen in huis. Heb je een groot gezin? Dan is je energiebehoefte groter, heb je meer panelen nodig en zal de prijs van je zonnepanelen installatie vanzelfsprekend hoger zijn. Heb je te weinig plaats op je dak? Door te kiezen voor zonnepanelen met een hoger piekvermogen kan je het aantal panelen beperken. Wil je hier meer informatie over? Vraag dan zeker advies op maat aan een erkende installateur actief in je buurt.

 

3. Omvormer

De omvormer is een onmisbaar element in je zonnepanelen installatie. Deze zorgt ervoor dat je de zonne-energie daadwerkelijk kan gebruiken door de gelijkstroom om te zetten in wisselstroom.  Het apparaat speelt een belangrijke rol in het monitoren van je installatie en bewaakt een veilige energieproductie. Er zijn verschillende soorten omvormers: een string omvormer, een micro omvormer en een optimizer systeem. Welke omvormer je nodig hebt, hangt af van het vermogen van je installatie. Een gemiddelde omvormer voor zonnepanelen kost € 700 tot 900 (excl. btw & plaatsing).

LET OP: een omvormer gaat gemiddeld 10 à 15 jaar mee. Daarna is hij aan vervanging toe. Je moet een omvormer dus ongeveer 1 keer vervangen tijdens de levensduur van je zonnepanelen.

 

4. Prijs voor montage

Ten slotte zijn we aanbeland bij de installatiekosten van je zonnepanelen. Deze maken een belangrijk deel uit van de totale kostprijs. Geld uitsparen door zonnepanelen zelf te plaatsen, doe je beter niet. Een correcte plaatsing is cruciaal voor een goede werking en een optimaal rendement van je zonnepanelen. Bovendien geniet je van een garantie en financiële voordelen als je de panelen door een vakman laat installeren.

 

Vraag vrijblijvend advies aan een professioneel installateur

Benieuwd welke zonnepanelen installatie voor jou het meest geschikt is? Welk vermogen jij nodig hebt op basis van je energieverbruik? Wil je de exacte prijs kennen voor een installatie op maat? Schakel dan een erkend installateur in voor advies op maat. Start hier je aanvraag.

 

Onderhoud zonnepanelen

zonnepanelen onderhoud

Opgehoopt fijnstof, bladeren, vogelpoep, … kunnen na verloop van tijd voor rendementsverlies van je zonnepanelen zorgen. Wil je dat je installatie optimaal blijft renderen? Dan doe je er goed aan om je installatie jaarlijks te reinigen. Het schoonmaken van de zonnepanelen gebeurt met aangepaste schoonmaakmiddelen om de zonnecellen niet te beschadigen. De meeste vakmannen hanteren deze tarieven:

  • Vaste prijs + prijs per paneel: € 40 + € 1 à 2 per paneel (excl. btw)
  • Totaalprijs: € 100 à 150 (excl. btw)

LET OP: de onderhoudskosten kunnen verschillen van vakman tot vakman. Bij de plaatsing bieden sommige installateurs een onderhoudsabonnement aan. Een goed idee, want zo ben je zeker van een tijdig onderhoud aan een voordeliger tarief. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Zonnepanelen plaatsen? Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs