Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelenonline.be
banner image

Zonnepanelen kuisen

Neerdwarrelend vuil, slechte weersomstandigheden, vogelpoep, …: het zijn slechts enkele oorzaken van vuile zonnepanelen. Om een rendementsverlies door vervuiling te voorkomen, moet je regelmatig je zonnepanelen kuisen.  Kan je dat zelf doen of kan je beter je zonnepanelen laten kuisen door een gespecialiseerd bedrijf? In dit artikel lees je meer over beide opties en je ontdekt ook wat de beste keuze is in jouw situatie.

Ga snel naar:
OPTIE 1: Zelf zonnepanelen kuisen
OPTIE 2: Zonnepanelen laten kuisen
CONCLUSIE: wat is de beste keuze?

 

 

Waarom zonnepanelen kuisen?

Moet je zonnepanelen kuisen? Dat is een vraag die vaak terugkeert bij eigenaars van zonnepanelen. Door de vervuiling van zonnepanelen krijgen de zonnecellen minder licht, met een rendementsverlies tot gevolg. In extreme gevallen van vervuiling kan dat rendementsverlies oplopen van 3% tot wel 20%.  Hoe je dat kan vermijden?  Door je zonnepanelen om de 3 à 4 jaar te laten kuisen.

Hoe ontstaat die verontreiniging van zonnepanelen nu? De volgende factoren spelen een rol:

 • Weersomstandigheden: hevige regenbuien, hagel of sneeuw, …
 • Industriële vervuiling: uitlaatgassen, fijn stof, roetdeeltjes, …
 • Natuurlijke verontreiniging: afgevallen bladeren en takken, zand, vogelpoep, aangroei van (korst)mossen, …
 • Plaatsing van de zonnepanelen: een hellingsgraad kleiner dan 20%, verticale plaatsing, …

TIP: wil je graag zelf je zonnepanelen kuisen? Je vindt een uitgebreid gamma aan de benodigde producten in onze webshop. Laat je deze klus liever over aan een professionele firma? Ontvang gratis prijzen en adviezen op maat bij specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 


OPTIE 1: Zelf zonnepanelen kuisen

zonnepanelen kuisen

 

Als de zonnepanelen op een plat dak geïnstalleerd zijn, kun je ervoor kiezen om ze zelf te kuisen. Hou er echter rekening mee dat aan het zelf kuisen van zonnepanelen de nodige risico’s verbonden zijn, zowel voor jezelf als je zonnepanelen. Wil je veilig te werk gaan? Volg dan zeker deze richtlijnen nauwgezet op:

 • Bescherm jezelf tegen mogelijke letsels: zorg voor de nodige valbeveiliging wanneer je het dak opklimt. Kuis je zonnepanelen zeker ook niet in je eentje. Met twee sta je sterker. Zo kan de tweede persoon de ladder vasthouden wanneer je het dak bestijgt.
 • Let op voor moeilijk bereikbare stukken: ga niet koste wat kost je in onnatuurlijke hoeken plooien om moeilijk bereikbare stukken te poetsen. Als het niet lukt met een telescoopborstel, dan laat je het best voor wat het is.
 • Vermijd het gebruik van een hogedrukreiniger: door de sterke waterstraal kunnen zowel de glasplaat met de zonnecellen als de elektrische kabels onherroepelijk beschadigd raken. Dit valt niet meer te herstellen.
 • Investeer in geschikt kuismateriaal: gebruik geen sponzen of borstels met te harde haren of in een metalen uitvoering. Opnieuw met het oog op het vermijden van onomkeerbare schade aan de panelen. Kies daarentegen voor een telescopische steel met waterdoorvoer,  uitgerust met een aangepaste borstel (bij voorkeur uit nylon).
 • Vermijd bijtende detergenten: gebruik zeker geen allesreiniger of afwasmiddel. Kies daarentegen voor een reinigingsmiddel speciaal voor zonnepanelen. Je kan er ook voor opteren om jouw zonnepanelen enkel met water te kuisen. Dit zijn de meest veilige keuzes.
 • Leun niet op de zonnepanelen: leunen op de zonnepanelen of er zelfs op gaan zitten, is compleet uit den boze. Je zou de installatie kunnen beschadigen of zelfs de panelen doen barsten.

 

 

Prijs zelf zonnepanelen kuisen

Wanneer je zelf jouw zonnepanelen kuist, bespaar je op arbeidskosten. Vergeet daarentegen niet dat je uiteraard wel de juiste materialen en producten moet aanschaffen. Je mag rekenen op de volgende prijzen:

 • Complete schoonmaaksets: met deze sets kun je meteen aan de slag. Ze bevatten vaak een telescopische steel met waterdoorvoer en een zachte borstel. De prijzen voor een complete set beginnen vanaf € 160 (incl. btw).
 • Reinigingsmiddel zonnepanelen:  aangepaste schoonmaakmiddelen vind je al vanaf € 15 per liter (incl. btw).

TIP: op zoek naar de nodige materialen en producten om zelf je zonnepanelen te kuisen? Neem dan zeker een kijkje in onze webshop.

 


OPTIE 2: Zonnepanelen laten kuisen

Kuisen zonnepanelen

Je moet niet noodzakelijk zelf op je dak kruipen. Heb je geen plat dak of heb je last van hoogtevrees? Laat dan je zonnepanelen kuisen door een professional. Hij zorgt niet alleen voor een correcte uitvoering van de werken, maar geeft je ook advies op maat. Doordat hij beschikt over de juiste materialen en precies te werk gaat, zullen er ook geen beschadigingen optreden aan jouw panelen.

Je kan je panelen laten kuisen door een gespecialiseerd bedrijf of door de installateur ervan. Maar niet elke plaatser verzorgt ook het onderhoud van zonnepanelen. Informeer ernaar bij het bedrijf dat jouw zonnepanelen heeft geïnstalleerd.

 

Werkwijze zonnepanelen kuisen

Schakel je een professionele firma in voor het kuisen van zonnepanelen? Dan ben je zeker dat alles veilig en correct verloopt. Zulke vakmannen gaan doorgaans als volgt te werk:

 1. Voorbereiding werken

  Alvorens de vakman de reiniging aanvat, zorgt hij voor de nodige valbescherming. Op deze manier voorkomt hij ongelukken en zorgt hij ervoor dat de werkzaamheden zo efficiënt mogelijk verlopen. Hij schakelt de installatie ook volledig uit. Stroom en water zijn namelijk geen goede combinatie.

 2. Grof vuil verwijderen

  Gevallen bladeren, vogelpoep, takjes, …: de vakman verwijdert het grove vuil, zodat het oppervlak van de zonnepanelen vlak en bewerkbaar is. Op deze manier kan hij gemakkelijker in alle hoekjes en kantjes langsgaan met zijn flexibele borstel.

 3. Zonnepanelen kuisen

  Wanneer al het vuil is verwijderd, reinigt de vakman de zonnepanelen met een aangepaste borstel en osmosewater. Dat water bevat geen kalk, nitraten en mineralen. Zo daalt het risico op beschadiging aan de panelen. Bovendien absorbeert osmosewater alle vuil op de zonnepanelen en laat het geen strepen of zeepresten na. Zijn de zonnepanelen begroeid met mos? Dan gebruikt de vakman een speciale borstel met iets hardere haren die geen krassen maakt op het paneel.

 

 

Prijs zonnepanelen laten kuisen

Een vakman beschikt niet alleen over de nodige vakkennis, maar ook over de juiste materialen en technieken. Zo blijft jouw installatie volledig intact en ben je opnieuw verzekerd van een goed rendement. Wil je zo’n professional inschakelen om je zonnepanelen te laten kuisen? Dan mag je rekenen op de volgende prijzen:

 • Totaalprijs: sommige bedrijven werken met een totaalprijs. Deze schommelt tussen de € 100 à € 150 (incl. btw).
 • Vaste prijs: andere reinigingsfirma’s verkiezen een vaste prijs waar ze dan een vast bedrag per paneel bijrekenen. Gemiddeld komt dit neer op een startprijs van € 40 (incl. btw) + € 1 à €2 per paneel.

Let op: dit zijn slechts richtprijzen. Wij raden aan om een 2 à 3-tal offertes voor het kuisen van zonnepanelen met elkaar te vergelijken. Op basis daarvan selecteer je de firma die het best bij je aansluit qua prijs-kwaliteitverhouding. Maak gebruik van onze offerteservice om in contact te komen met professionele reinigingsfirma’s in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

Kies voor een onderhoudscontract!

Sommige installateurs werken met onderhoudscontracten. Voor een vast bedrag komen ze jouw zonnepanelen kuisen op vaste tijdstippen. Ze voeren ook een technische controle uit van het volledige systeem, waaronder de aansluitingen, de kwaliteit van de panelen, eventueel een controle met een warmtebeeldcamera en een nazicht van de omvormer en de kWh-teller. Zo’n regelmatige controle met een contract komt vaak goedkoper uit dan afzonderlijke onderhoudsbeurten.

TIP: de prijzen van onderhoudscontracten kunnen ook verschillen van installateur tot installateur. Ook hier is het dus belangrijk om goed te vergelijken!

 


CONCLUSIE: Wat is de beste keuze?

Gemakkelijk bereikbare zonnepanelen op een plat dak, zijn eenvoudiger om zelf te kuisen. Je bespaart hierdoor misschien wel op arbeidskosten, maar vergeet niet dat je alsnog moet investeren in het juiste materiaal. Daarnaast is het zelf uitvoeren van de werken niet geheel zonder gevaar. Denk maar aan het valrisico of het feit dat je door onvoorzichtigheid jouw installatie kan  beschadigen. Dankzij de correcte uitvoering van een professional zijn deze zorgen volledig van de baan. Bovendien werken gespecialiseerde firma’s snel en efficiënt. Zo zijn jouw zonnepanelen voor je het goed en wel beseft weer als nieuw.

Een gespecialiseerde firma inschakelen? Dat kan. Je kan gratis en vrijblijvend offertes bij professionals actief in je buurt aanvragen via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Zonnepanelen plaatsen? Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs