Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelenonline.be
banner image

Levensduur zonnepanelen en hun installatie

De terugverdientijd van zonnepanelen hangt sterk af van de levensduur van je installatie. Dit kan varieëren naargelang het type zonnepanelen en de gekozen omvormers. Alle info over de levensduur van zonnepanelen vind je terug in onderstaand artikel. Graag een offerte op maat met berekening van de levendsuur en terugverdientijd? Vraag hier prijzen aan.

 

zonnepanelen levensduur 1. Levensduur zonnepanelen

Gemiddeld blijft een zonnepaneel 25 à 30 jaar functioneren. De levensduur van een zonnepaneel is natuurlijk ook afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit en hoeveel keer het paneel gebruikt is geweest.

Sommige panelen zullen zelfs 40 jaar meegaan. Het materiaal waaruit de zonnecellen in de panelen gemaakt is, speelt eveneens een grote rol. 

 

 

Soorten zonnepanelen en hun duurzaamheid

Er zijn twee soorten zonnepanelen verkrijgbaar: fotovoltaïsche of thermische zonnepanelen. Binnen die eerste soort kunnen we drie onderverdelingen maken. Deze soorten verschillen onder andere ook op vlak van levensduur:

 

1) Amorf zonnepanelen

Deze zonnepanelen hebben een levensduur van 15 jaar. Deze relatief korte levensduur wordt weliswaar gecompenseerd door een goedkope aanschafprijs.

 

2) Monokristallijne zonnepanelen

De zonnecellen van dit en het tweede type paneel zijn gemaakt van silicium. Monokristallijne zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee. Voor deze zonnepanelen betaal je het meest, maar het rendement is wel het hoogst.

 

3) Polykristallijne zonnepanelen

Met deze kwaliteitsvolle zonnepanelen zul je 25 à 30 jaar lang een goed rendement hebben tegen een schappelijke prijs. Een vrijblijvende prijsofferte voor dit type zonnepanelen kan je hier aanvragen.

 

 

levensduur zonnepanelen omvormer2. Omvormers levensduur

Ook de omvormer van je zonnepanelen is belangrijk met betrekking tot de levensduur en het onderhoud. Een omvormer is één van de voornaamste onderdelen van het systeem. Het zet namelijk de gelijkstroom die de panelen produceren om in bruikbare wisselstroom voor in huis.

Door het intensieve werk dat een omvormer verricht zal dit apparaat na verloop van tijd verslijten. Afhankelijk van de soort omvormer die gebruikt wordt, kan je rekenen op een levenstermijn van 8 à 12 jaar.

Dat betekent dat de omvormer minstens 1 maal zal moeten vervangen worden. Je betaalt gemiddeld tussen de 1000 en 1500 euro voor die kosten. De omvormer wordt bovendien best in een vrij koele en geventileerde ruimte geïnstalleerd. Hogere temperaturen hebben immers een negatief effect op de levensduur van omvormers.

Zonnepanelen aanschaffen, hernieuwen of laten onderhouden? Vraag hier gratis en zonder verplichtingen een offerte aan.

 

 

Zonnepanelen vervangen

Aangezien je installatie zelf nog zal werken, is het makkelijk om na 30 jaar je zonnepanelen te vervangen. Dit zal niet zo duur zijn als de aankoop van een volledig nieuwe installatie. Ook eventuele problemen met je panelen kunnen verholpen worden. Na dertig jaar zal het geld al lang uit je zonnepanelen zijn gehaald en zal je dus ook profijt hebben gedaan door zonnepanelen te kopen.

Als je nog vragen hebt over de levensduur, dan kan je best aan je leverancier of zonnepanelen bedrijf vragen hoe lang hun panelen kunnen overleven. Zo voorkom je dat je later niet voor raadsels of onaangename verrassingen komt te staan. Dankzij de nieuwe technologie die men gebruikt bij zonnepanelen wordt de levensduur overigens steeds groter.

 

Benieuwd wat de meest geschikte zonnepanelen zijn voor jouw project? Vraag nu vrijblijvend offertes aan bij onze erkende zonnepanelen installateurs en ontvang gratis offertes op maat met berekening van de levensduur en terugverdientijd.
Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Zonnepanelen plaatsen? Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs