Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelenonline.be
banner image

Onderhoud zonnepanelen: advies & tips

Een regelmatig onderhoud van je zonnepanelen is aan te raden. Vuil en stof kunnen de werking ervan immers verminderen. Vooral reinigen is noodzakelijk. Ontdek hier heel wat tips voor een correct onderhoud van je zonnepanelen.

 

Waarom zonnepanelen onderhouden?

Om de opbrengst van zonnepanelen te garanderen. Na een tijdje zullen vuil, stof, vogeluitwerpselen, etc. zich ophopen op de zonnepanelen indien ze niet regelmatig gereinigd worden. De lichtinval op de panelen kan daardoor verminderen, waardoor ze niet meer efficiënt zijn. Door ze eens om de twee jaar te reinigen, garandeer je het rendement van je panelen.

 

Technieken voor het onderhoud van zonnepanelen

Het onderhouden van zonnepanelen moet gebeuren volgens de correcte technieken. Je kan dit zelf doen, of laten uitvoeren door een gespecialiseerde firma.

onderhoud van zonnepanelen

 

Reinigingsproduct

Voor het reinigen gebruik je best aangepaste producten. Er zijn reinigingsmiddelen op de markt gemaakt voor het onderhouden van zonnepanelen. Vermijd zeker en vast allesreiniger. Die kunnen schade veroorzaken en het rendement van je zonnepanelen doen dalen. De goedkoopste oplossing is nog altijd water.

 

Reinigingsdoek

Daarnaast is ook het gebruiken van de juiste doek belangrijk. Een telescopische spons is ideaal. Vermijd het gebruik van een ruwe doek. Dat kan de zonnepanelen mogelijk beschadigen. Aan te raden is een sproeier voor het verwijderen van het vuil en vervolgens gebruik te maken van een telescopische spons om af te werken. Gebruik nooit een hogedrukreiniger.

 

Welke zonnepanelen mag je reinigen?

Dat hangt ervan af. De modernste zonnepanelen hebben een zelfreinigend systeem. Die zal je dus niet zelf kunnen reinigen, en dat hebben ze ook niet nodig. Zonnepanelen zonder ingebouwd zelfreinigingssysteem kunnen om de twee jaar schoongemaakt worden.

 

Kostprijs van een professioneel onderhoud van zonnepanelen

De prijs van een onderhoud is afhankelijk van het aantal verdiepingen van je woning, de oppervlakte van de zonnepanelen en de vervoerskosten. Gemiddeld mag je rekenen op  een vaste kost van € 40 + 1 euro voor elk te reinigen paneel + btw.

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Zonnepanelen plaatsen? Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs