Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelenonline.be
banner image

Zonnepanelen in tuin

Kan je geen zonnepanelen plaatsen op je dak? Of wil je nog extra zonnepanelen bij plaatsen? Dan zijn zonnepanelen in de tuin een goed idee. Wat zijn de voor- en nadelen van zonnepanelen in de tuin? Waar in je tuin kan je deze plaatsen? Wat kosten ze? En hoe zit het met de wetgeving rond zonnepanelen in je tuin? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen zonnepanelen tuin
Waar zonnepanelen in tuin plaatsen?
Zonnepanelen in tuin: kosten
Zonnepanelen in tuin: vergunning nodig?
Aandachtspunten zonnepanelen in tuin
Vergelijk offertes van installateurs

 

 

Mag ik zonnepanelen in mijn tuin plaatsen?

Zonnepanelen kan je perfect in je tuin plaatsen. Het is dan ook het ideale alternatief wanneer je dak ongeschikt is voor zonnepanelen omdat het bv. grotendeels in de schaduw ligt, omdat het niet de goede oriëntatie heeft… of wanneer je meer zonnepanelen wil plaatsen dan er op het dak van je woning passen. Bovendien vangen zonnepanelen in je tuin vaak meer zon dan op je dak. Zonnepanelen zijn dan dus een interessante investering, al moet je wel rekening houden met enkele regels om deze vergunningsvrij te mogen plaatsen.

Zonnepanelen in je tuin plaatsen? Schakel dan een erkende installateur actief in je buurt in. Deze geeft je gericht advies over de beste locatie en zorgt voor een correcte plaatsing van je zonnepanelen. Vind een installateur in de buurt.

zonnepanelen in de tuin

 

Voor- en nadelen zonnepanelen tuin

Zonnepanelen in de tuin bieden verschillende interessante voordelen, maar brengen helaas ook enkele nadelen met zich mee. We zetten de voor- en nadelen hieronder op een rij:

 • Flexibelere plaatsing: voor de plaatsing van zonnepanelen in je tuin zijn er vaak heel wat meer opties. Zo kan je zelf de meest optimale hellingshoek en oriëntatie kiezen voor je zonnepanelen en kan je schaduw makkelijk vermijden.
 • Koelen sneller af: zonnepanelen die op gras staan blijven doorgaans koeler dan zonnepanelen op een dak. Daken kunnen namelijk erg warm worden en er is weinig ruimte onder de panelen om af te koelen.
 • Hoger rendement: omdat je zonnepanelen in je tuin optimaler kan plaatsen en deze sneller afkoelen dan zonnepanelen op je dak, geniet je ook van een hoger rendement. Dat ligt al snel 5 à 10% hoger dan het rendement van zonnepanelen op je dak.
 • Onderhoudsvriendelijk: zonnepanelen op de grond zijn ook makkelijker te onderhouden. Het is aangewezen om regelmatig bladeren, sneeuw, stof of ander vuil te verwijderen en het gras onder de panelen kort te houden. Zo vermijd je op lange termijn ook schade aan je zonnepanelen.

 

 • Gevoeliger voor diefstal: omdat de zonnepanelen gewoon op de grond staan, zijn deze gevoeliger voor diefstal. Je kan je zonnepanelen wel aansluiten op een alarm en deze laten verzekeren.
 • Lange kabels en fundering nodig: als je zonnepanelen in je tuin laat plaatsen is er meestal een fundering nodig. Bovendien moet je ook lange kabels hebben om je zonnepanelen aan te sluiten.

 

Waar zonnepanelen in tuin plaatsen?

Zonnepanelen in je tuin kan je enerzijds op volle grond plaatsen of anderzijds op het dak van een bijgebouw. We gaan even dieper in op beide opties:

 

OPTIE 1: veldopstelling

Hierbij plaats je de zonnepanelen op het gras of op de grond. Wat daarbij de beste opstelling is, hangt af van hoeveel zonnepanelen je laat plaatsen en van de indeling van je tuin. Als je maar 1 paneel of enkele panelen plaatst, kies je best voor een zuidelijke oriëntatie. Zo heb je heel de dag zon op je zonnepanelen en profiteer je van een optimaal rendement. Plaats je meerdere zonnepanelen? Dan is een oost-west opstelling meer aangeraden. Bij een zuidelijke opstelling zou er namelijk meer risico zijn op schaduwval, waardoor je ook minder mogelijkheden hebt om je zonnepanelen te plaatsen.

 

OPTIE 2: op dak van bijgebouw

Heb je niet voldoende ruimte in je tuin? Dan kan je off-grid zonnepanelen ook op het dak van je tuinhuis, pergola, carport of ander bijgebouw plaatsen. Je kan er daarbij voor kiezen om zonnepanelen op je bestaande dak te plaatsen of om je volledige dak te vervangen door zonnepanelen. Hou er wel rekening mee dat het dak van je bijgebouw stevig genoeg moet zijn om er zonnepanelen op te plaatsen. Verder gelden hierbij dezelfde voorwaarden als zonnepanelen op je dak.

Zonnepanelen in je tuin plaatsen? Een expert geeft je graag advies over wat de meest geschikte ligging is en zorgt voor een optimale en vlotte plaatsing. Vergelijk offertes op maat.

 

Zonnepanelen in tuin: kosten

De prijs voor zonnepanelen in je tuin bedraagt gemiddeld tussen € 4.000 en 8.500 (excl. btw en incl. plaatsing). Die kosten kunnen echter sterk uiteenlopen afhankelijk van een aantal factoren zoals het aantal zonnepanelen, het vermogen, het merk, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing…

Aantal zonnepanelen (400 Wp)Gemiddelde prijs (incl. omvormer & plaatsing, excl. btw)
7€ 4.100 à 7.300
9€ 5.000 à 8.800
10€ 5.600 à 10.200
12€ 6.600 à 11.700

TIP: de exacte prijs voor zonnepanelen kan ook verschillen per installateur. Daarom vraag je het best offertes aan bij meerdere installateurs. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen. Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

Druk de prijs voor zonnepanelen in de tuin met financiële voordelen!

Voor de plaatsing van zonnepanelen kan je ook genieten van enkele financiële voordelen om de prijs te drukken. Zo kom je bv. in aanmerking voor de Mijn VerbouwLening, het verlaagde btw-tarief… Voorwaarde is wel dat je voor de plaatsing een erkende installateur inschakelt. Deze kan je bovendien verder informeren over de mogelijke voordelen en helpt je bij de aanvraag ervan.

 

 

zonnepanelen in tuin

Zonnepanelen in tuin: vergunning nodig?

In de meeste gevallen heb je voor de plaatsing van zonnepanelen in je tuin of op de grond geen vergunning nodig. Zo ben je vrijgesteld van een stedenbouwkundige vergunning onder volgende voorwaarden:

 • Als het totale oppervlak van je niet-overdekte constructie kleiner is dan 80 m². Let op: zonnepanelen worden gezien als een niet-overdekte constructie. Ook andere niet-overdekte constructies zoals een terras of een zwembad worden meegerekend in de 80 m².
 • Als je zonnepanelen niet hoger komen dan 5 meter.
 • Als je zonnepanelen niet meer dan 1,5 meter boven het maaiveld uitkomen.
 • Als je zonnepanelen op minimaal 1 meter van de perceelgrens en maximaal 30 meter van de woning geplaatst worden.
 • Als je zonnepanelen installatie voldoet aan alle voorwaarden van het geldende bestemmingsplan.

BELANGRIJK: de regels voor vergunningen kunnen verschillen per gemeente. Ga daarom op voorhand even informeren bij je gemeente. Ook een installateur van zonnepanelen kan je verder informeren over de wetgeving rond zonnepanelen in je tuin. Kom in contact met installateurs in jouw buurt.

 

Aandachtspunten zonnepanelen in tuin

Als je zonnepanelen in de tuin laat plaatsen, zijn er enkele aandachtspunten waar je best rekening mee houdt. We geven een kort overzicht:

 • Hou rekening met de begroeiing in je tuin: je plaatst je zonnepanelen best op een plek met weinig begroeiing. Zo vermijd je dat schaduw op je zonnepanelen kan vallen. Ook onder je zonnepanelen kies je best een verharde ondergrond, grind of gras dat je kan snoeien.
 • Denk na over de bekabeling: om zonnepanelen in de tuin aan te sluiten heb je vaak erg lange kabels nodig. Hoelang die precies moeten zijn, hangt af van waar je omvormer zich bevindt. Een professionele installateur kan je advies op maat geven over de geschikte kabellengte voor jouw zonnepanelen.
 • Bescherm je zonnepanelen tegen diefstal: zonnepanelen in je tuin zijn gevoeliger voor diefstal doordat ze zich op de grond bevinden. Daarom is het aangeraden om rond je tuin een stevige afsluiting te plaatsen en om eventueel een alarm op je zonnepanelen te zetten.

 

Offertes vergelijken = kosten besparen!

Als je zonnepanelen wil laten plaatsen, schakel je dus best een installateur in. Zo ben je zeker van een correcte en vlotte plaatsing en geniet je van advies op maat. Door offertes van meerdere installateurs te vergelijken, kan je bovendien nog extra kosten besparen. Vraag daarom zeker offertes aan van erkende installateurs in jouw buurt via onderstaand offerteformulier:

 

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Zonnepanelen plaatsen? Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs