Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelenonline.be
banner image

Hoeveel kosten zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn meer dan ooit een goede investering. De prijs van een gemiddelde zonnepanelen-installatie ging de laatste jaren stevig omlaag, het rendement blijft groeien en bovendien ben je minder afhankelijk van de schommelende energieprijzen. Maar hoeveel kosten zonnepanelen nu? Alles over de prijs van zonnepanelen lees je hier!

Ga snel naar:
Kostenbepalers voor zonnepanelen
Hoe zonnepaneel-installateurs vergelijken?
Welke premies & financiële voordelen?
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Hoeveel kosten zonnepanelen gemiddeld?

Een gemiddelde zonnepanelen-installatie kost tussen de € 4.500 en 12.500 (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte prijs hangt af van het type installatie die dan weer verschilt naargelang het aantal personen in je huishouden. Hoe groter je huishouden, hoe meer zonnepanelen en dus ook hoe hoger de kostprijs.

PersonenJaarlijks verbruikVereist aantal zonnepanelen (250 Wattpiek)
Gemiddelde prijs (incl. omvormer, plaatsing…)
12.500 kWh12€ 4.500 - 6.200
23.000 kWh14€ 5.000 - 7.500
33.500 kWh16€ 5.600 - 8.800
44.000 kWh19€ 6.800 - 9.500
54.500 kWh21€ 7.500 - 11.000
65.000 kWh24€ 8.700 - 12.500

LET OP: naast de grootte van je huishouden beïnvloedt ook de moeilijkheidsgraad van de plaatsing en het vereiste vermogen de prijs van je zonnepanelen. Benieuwd naar hoeveel zonnepanelen kosten voor jouw specifieke situatie? Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij erkende installateurs.

 

Kostenbepalers voor zonnepanelen

Welke factoren bepalen nu de precieze prijs van jouw zonnepanelen? We zetten de belangrijkste elementen kort op een rij:

 

1. Type zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen werken het best bij direct zonlicht en kunnen met een kleiner aantal panelen al een hoog rendement halen. Daarnaast zijn er polykristallijne zonnepanelen. Die presteren het best bij indirect zonlicht en zijn ook goedkoper dan de monokristallijne variant. Tot slot bestaan er dunne film zonnepanelen. Je hebt er meer van nodig om het rendabel te houden, maar ze zijn wel een stuk goedkoper dan monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen.

 

2. Merk van de zonnepanelen

Er zijn heel wat merken op de markt en uiteraard verschilt ook de kwaliteit én het prijskaartje per fabrikant. Ga je bv. voor zonnepanelen van Sunpower, Solarwatt of LG Solar? Je vraagt best aan meerdere installateurs naar de merken waarmee ze werken. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en de kwaliteit.

 

3. Vermogen van de zonnepaneel-installatie

Hoe groter het vermogen van een zonnepanelen-installatie, hoe hoger de prijs. Daarom is het belangrijk dat je het vermogen goed afstemt op je eigen stroomverbruik, maar ook op mogelijke schaduw op je dak of eventuele toekomstige investeringen als een warmtepomp of laadpaal. Een gezin van 4 personen gebruikt bijvoorbeeld gemiddeld 4.000 kWh aan elektriciteit per jaar.

 

4. Type en merk van de omvormer

Bij zonnepanelen hoort ook een omvormer. Die zet de opgewekte gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom. De prijs van een omvormer hangt af van het vereiste vermogen, het type toestel, het merk… Gemiddeld betaal je € 750 à 1.200 (excl. btw en incl. plaatsing).

Welke omvormer je best kiest, hangt af van jouw situatie. Een micro-omvormer of power optimizer gebruik je bv. wanneer je zonnepanelen verschillende oriëntaties hebben. Een centrale string omvormer is dan weer ideaal bij een zuidgericht dak zonder schaduwinval.

 

5. Plaatsing van je zonnepanelen

Ook de installatie brengt natuurlijk een kost met zich mee. Op welk type dak moeten de zonnepanelen komen, hoe bereikbaar is je dak, hoeveel panelen moet de installateur plaatsen, … Het speelt allemaal een rol bij de totale arbeidskosten.

 

Zeker zijn van de juiste installateur? Vraag meerdere offertes aan!

Meerdere installateurs vergelijken biedt de beste garantie op een kwaliteitsvolle zonnepanelen-installatie tegen een correcte prijs. Dat kan gemakkelijk via onze offerteservice. Kom gratis in contact met meerdere erkende installateurs actief in je buurt en leg hun voorstellen naast elkaar. Start hier je aanvraag!

 

hoeveel kosten zonnepanelen

 

Hoe zonnepaneel-installateurs vergelijken?

Eenmaal je verschillende offertes ontvangen hebt, kan je beginnen te vergelijken. Maar hoe kies je de beste installateur actief in je buurt? Enkele handige tips:

 1. Kies een erkende installateur

  Een erkende installateur is de beste garantie op een kwaliteitsvolle plaatsing. Bovendien kom je enkel met zo’n gecertificeerde vakman in aanmerking voor zonnepanelen premies.

 2. Vergelijk de verschillende kostenposten

  Leg alle kostenposten per installateur zeker naast elkaar. Sommige specialisten bieden bv. goedkopere zonnepanelen aan, maar vragen dan weer een hogere installatiekost. Ook de verplaatsingskosten kunnen verschillen per installateur.

 3. Check referenties & reviews

  Ga online zeker op zoek naar de beoordelingen van installateurs door andere klanten. Zo krijg je al een scherper beeld van de kwaliteit van hun werk.

 4. Kijk naar de merken van de panelen, omvormer…

  Vraag de installateurs met welke merken zij werken en ga vervolgens na hoe kwaliteitsvol die zijn.

 5. Controleer de garantieregeling

  Verschillende merken en installateurs bieden verschillende garantieregelingen aan. De meesten hebben een fabrieksgarantie en ook een vermogensgarantie op de panelen. Die garanties zijn een goede indicator van de kwaliteit van een installateur en de panelen waarmee hij werkt.

 6. Vraag naar de uitvoeringstermijn

  De uitvoeringstermijn verschilt van installateur tot installateur. Vanwege de hoge energieprijzen is de vraag naar zonnepanelen hoog en kan het tot een jaar duren voor de installateur langskomt. Kan een installateur je panelen een paar maanden vroeger plaatsen dan een andere? Dan is dat ook een element om rekening mee te houden.

 

Welke premies & financiële voordelen?

Als je zonnepanelen wil laten plaatsen, kom je in aanmerking voor heel wat financiële voordelen:

 • Mijn VerbouwLening: als je tot 1 van de doelgroepen van de Mijn VerbouwLening behoort, kan je een bedrag lenen van € 1.250 tot 60.000 met een looptijd van 25 jaar.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw op de materiaal- en installatiekosten van je zonnepanelen. Dit voordeel geldt ook tijdelijk voor nieuwbouwwoningen en huizen die na afbraak opnieuw opgebouwd werden. Deze regeling is verlengd voor 2024.
 • Retroactieve investeringspremie: deze premie vraag je aan als je al zonnepanelen hebt en de afschaffing van de terugdraaiende teller je financieel getroffen heeft. Ze garandeert een rendement van 5% op de gemiddelde investering.
 • Premie asbestverwijdering i.c.m. zonnepanelen: laat je zonnepanelen plaatsen op een onverwarmd bijgebouw dat nog asbesthoudende materialen bevat? Dan vraag je best deze premie aan. Deze bedraagt € 12 per m².

BELANGRIJK: een erkende installateur informeert je over alle premies en de aanvraagprocedures. Neem gratis en vrijblijvend contact op met installateurs in jouw buurt via onze offerteservice!

 

prijs zonnepanelen

 

Enkele veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over hoeveel zonnepanelen kosten en hun installatie? Neem dan contact op met een installateur bij jou in de buurt. Ook hieronder vind je een antwoord op enkele veelgestelde vragen over de kosten van zonnepanelen.  • Hoeveel kost een zonnepaneel?
   Afhankelijk van het type kost een zonnepaneel tussen de € 150 en 500 (excl. btw en plaatsing). Zo zijn glas-glas zonnepanelen duurder dan dunne film zonnepanelen, maar ligt hun kwaliteit en duurzaamheid ook veel hoger. De zonnepanelen op zich zijn echter slechts 1 onderdeel van de totaalfactuur. Daarnaast zijn er ook nog de omvormer, de bekabeling, het montageframe, …


  • Hoeveel kosten zonnepanelen nu?
   Een gemiddelde zonnepanelen-installatie kost tussen de € 4.500 en 12.500 (excl. btw en incl. plaatsing). Hoewel de prijs van zonnepanelen de voorbije jaren gedaald is, stijgt die ondertussen weer door de transport- en grondstofprijzen. De verwachting is dat die prijsstijging zich nog zal verderzetten. Je schaft je dus beter nu dan later zonnepanelen aan. Bovendien zijn zonnepanelen de investering waard en kan je heel wat premies aanvragen.


  • Wat is de huidige terugverdienperiode voor zonnepanelen?
   Door de hoge elektriciteitskosten is de terugverdienperiode voor zonnepanelen korter dan ooit. De gemiddelde terugverdienperiode ligt vandaag op slechts 2,5 à 4 jaar


  • Hoeveel kosten zonnepanelen met thuisbatterij?
   Zonnepanelen met een thuisbatterij kosten tussen de € 12.000 en 20.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Heb je al zonnepanelen en laat je een thuisbatterij apart plaatsen? Dan zit je afhankelijk van de kwaliteit, het merk en de capaciteit tussen de € 4.000 en 10.000 (incl. plaatsing en excl. btw).

 

Offertes op maat van jouw project ontvangen?

Zonnepanelen plaatsen? Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs